Gilde Vakcollege Techniek, Gorinchem

«

Gilde Vakcollege Techniek, Gorinchem

Omschrijving: Gilde Vakcollege Techniek
Adres: Hoefslag, Gorinchem
Vloeroppervlakte: 11.460 m² BVO
Opdrachtgever: CVO-AV
Bouwmanager: Hevo
Architect: De Zwarte Hond
Adviseur: Klictet
Aannemer: Burgland Bouw
Soort opdracht: Nevenaanneming

Het Gilde Vakcollege Techniek is de grootste techniek-vmbo school van het land en richt zich op de techniekprofielen BWI, PIE en M&T. Het huidige gebouw uit 1965 is aan het einde van haar levensduur en de school ervaart in toenemende mate dat het gebouw het onderwijs onvoldoende faciliteert. Het Gilde Vakcollege Techniek wil een uitdagende en toekomstgerichte leeromgeving realiseren. Een leeromgeving die jongeren uitdaagt en stimuleert om voor techniek te kiezen en die eraan bijdraagt dat meer jongeren gaan kiezen voor de techniek. Een beroepsopleiding die tegemoetkomt aan de grote vraag naar technisch geschoolde mensen.

Er is een nieuw schoolgebouw ontworpen wat een stoer, industrieel uiterlijk heeft maar toch als een warm en huiselijk gevoel geeft aan de relatief jonge leerlingen. Het is zo ontworpen dat er techniek onderwijs kan worden gegeven in hoge mate zoals dat in praktijksituatie en praktijkomgevingen ook gebeurt. Daarnaast is er veel aandacht geweest voor de exploitatiekosten en duurzaamheid, het gebouw zal dan ook energieneutraal worden.

Techniek en vakmanschap is goed zichtbaar zowel aan de binnen- als buitenzijde van het ontwerp. Zo is de betonconstructie op de begane grond en 1e verdieping volledig in het zicht net zoals de stalen dak liggers en platen. Aan de buitenzijde komt het vakmanschap terug in het metselwerk waar het gebouw volledig in is opgetrokken. En aan de binnenzijde is het grootste deel van de installatie als zichtwerk uitgevoerd. Dit alles zorgt voor een robuust ontwerp wat goed uitvoerbaar is maar wel met aandacht voor detail, afwerkingsniveau, uitlijning van elementen etc.

Omschrijving W-installaties:

De werktuigkundige installaties omvatten, naast de gebruikelijke installaties verwarming, koeling, ventilatie en regeltechniek, ook een omvangrijke gebruikersinstallatie voor de praktijklokalen zoals perslucht, diverse gassen voor o.a. laswerkzaamheden en (voorbereid om de toekomst), een leiding voor waterstof.

Voor de opwekking wordt gebruik gemaakt van lucht-water warmtepompen en de luchtbehandeling is voorzien van warmteterugwinning. Veel installaties komen in het zicht. Techniek mag gezien worden in deze school.