Woonservicecentrum Rietveld, Alphen a/d Rijn

« »

Woonservice-centrum Rietveld, Alphen a/d Rijn

Omschrijving: Woonservicecentrum Rietveld
Adres: Zonnedauw 1, Alphen a/d Rijn
Vloeroppervlakte: 9.200 m² BVO
Opdrachtgever: ActiVite
Architect: GBS Architecten
Aannemer: De Vries en Verburg
Soort opdracht: Middels inschrijving met de bouwkundig aannemer is het project verworven. Het is middels een UAV-GC (Design & Construct) contract uitgevoerd. De adviseurs hebben een controlerende rol gehad. Het ontwerp is door Klimaatservice gemaakt.

Woonservicecentrum Rietveld bestaat uit 19 kleinschalige groepswoningen die zijn opgebouwd rondom een binnenplein/tuin. Elke groepswoning biedt ruimte aan 8 bewoners. De bewoners hebben een eigen zit/slaapkamer en delen sanitair en een gemeenschappelijke woonkamer/keuken waar zich het dagelijkse leven met bijbehorende activiteiten afspeelt. Op deze manier wordt zoveel mogelijk een ‘thuis gevoel’ gecreëerd.

Centraal zijn algemene ruimten zoals kantoren, kapper, zorgwinkel, fitnessruimte, restaurant met keuken en diverse multifunctionele ruimten onder gebracht.

Door Klimaatservice Holland is het project op basis van een UAV-GC contract uitgevoerd. Op basis van de vraagspecificatie van de opdrachtgever zijn de installaties ontworpen en gerealiseerd. De installaties zijn opgedeeld in vijf zones met elk een warmtapwatervoorziening, verwarming-, luchtbehandeling-, koel- en regelinstallatie. De benodigde koude wordt centraal opgewekt waarbij gebruik wordt gemaakt van bodemenergie volgens het principe koudeladen. In de winter wordt via de luchtbehandeling koude ingevangen en opgeslagen voor gebruik in de zomer.

Omschrijving W-installaties:

De ontworpen en gerealiseerde installaties omvatten de complete sanitaire en werktuigkundige installaties. Voor de warmtapwateropwekking wordt gebruik gemaakt van gasgestookte HR-boilers. De warmte wordt opgewekt middels gasgestookte gaswandketels. Voor de koeling wordt gebruik gemaakt van bodemenergie middels koudeladen. Met dit systeem wordt de ventilatielucht in de winter voorverwarmd door de energie uit de bodem. De op die manier verkregen koude wordt in de zomer gebruikt om te koelen. Voor de naregelingen is gebruik gemaakt van MOD-bus thermostaten. Er is DDC-regeltechniek toegepast en de installatie wordt op afstand gemonitord en beheerd.

Bouwkundig was er een IFC-model beschikbaar. Vanwege de complexe geometrie  van het gebouw is dit door ons gebruikt om de installaties ook 3D te ontwerpen.