Restauratie Nieuwe Kerk, Delft

« »

Nieuwe Kerk, Delft

Omschrijving: Restauratie Nieuwe Kerk Delft
Adres: Markt 80, Delft
Opdrachtgever: Oude en Nieuwe Kerk Delft
Architect: Van Hoogevest Architecten
Adviseur: DWA Installatie- en energieadvies
Aannemer: Den Hoed, Bergambacht
Soort opdracht: Het werk is verworven na aanbesteding. Daarna is het ontwerp van de adviseur verder uitgewerkt in samenwerking met alle betrokken partijen.

Van 2013 tot 2017 is de Nieuwe Kerk te Delft gerestaureerd. Door Klimaatservice Holland zijn de werktuigbouwkundige installaties gerealiseerd, waarbij de oude installaties compleet zijn vervangen.

In de oude situatie werd de kerk verwarmd middels luchtverwarmers in de kelder. Door defecten aan de verouderde units en de slechte doorspoeling van de ruimte werkte dit concept niet goed. In de nieuwe situatie is het middenschip voorzien van vloerverwarming. Daarnaast wordt in de noord- en zuidbeuk middels luchtbehandelingskasten warme lucht ingeblazen. Het entreegebied en de winkel worden in basis verwarmd met vloerverwarming en aanvullend met elektrische infrarood panelen. Voor de warmte opwekking zijn er nieuwe ketels geïnstalleerd, voorzien van een RVS rookgasafvoer voorzien van koperen buitenmantel.

Werken in een monumentaal gebouw vraagt om maatwerk en respect voor het monument. Met alle betrokken bouwpartners en de opdrachtgever is het gelukt om de installatie in te passen in het geheel. De ervaring is inmiddels dat het comfort in de kerk aanmerkelijk is verbeterd.

Omschrijving W-installaties:

De werktuigkundige installaties omvatten de verwarming-, ventilatie- en regelinstallaties. De verwarming bestaat uit luchtverwarming en vloerverwarming. Lokaal aangevuld met elektrische verwarmingselementen. De ventilatie-installatie is in hoofdzaak bedoeld als luchtverwarming (recirculatie), maar kan ook indien gewenst een deel verste buitenlucht toevoeren.